JTB Architects
Moana Ave cover.jpg

Moana Ave Alterations

 

MOANA AVE ALTERATIONS

CLIENT: andrew & Gale murray |  COMPLETED: feb 2009

This was an extensive alteration, however economics dictated that as much of the existing house as possible be reused.

The design focused on extending the house The design focused on extending the house significantly to the west to provide additional living and bedroom spaces, creating a new entrance extension towards the street and renewing the interior of the existing shell.

The appearance of the house from the street The appearance of the house from the street has been modified by the addition of a clearly defined entrance together with an extension to the bathroom above this. The apparent proportions of these extensions have been modified though the use of timber screens and wing walls. The purpose of this was to enable the building form of the was to enable the building form of the original house to remain while ensuring that the old uninspiring building form was not predominant.

To the west the form of the house has been dictated by height and daylight controls. This has produced a more modern form than the original hip roofed house. However the house is predominantly viewed from low down on the west side so the leading edges of the western roofs are designed to be predominant.

The interior has been kept fresh, clean and light. The original rimu floor has been exposed and extended through the new dining/kitchen area. Timber finish has also been used for the kitchen cabinetwork to compliment the kitchen floor.

Download Project PDF