JTB Architects
1312_cover2.jpg

1903 Square Toilets

 

1903 SQUARE TOILETS

AWARDS: NZIA small projects architecture award 2013

An elegant assembly of city furniture that both day and night, enriches the public realm. Deceptively simple, these two new public toilets display architectural skill both in concept and detail.

This small building provides a small landmark in central Nelson, responding to this heritage context with a contemporary and innovative design that references surrounding features. The building integrates with the existing context by extending the brickwork of an existing boundary wall forming the backdrop to the existing stage. 

A self-supporting arched roof of aluminium construction is supported by the brickwork, spaced above to create suitable headroom. Glazed clerestory windows infill the interstitial space which visually separates the wall and roof, and allows daylight to the interior.

The roof extends forward to provide shelter to the doors and to increase the presence of the building entrances. The roof is supported by fluted posts, making a deliberate reference to the canopies on adjacent buildings - in particular that of the Chez Eelco. 

The front panel and doors are formed with a decorative aluminium and obscured glass screen, allowing light in during daylight hours and out in darkness. The pattern on the screen is based on the central boss to the decorative lamp forming the centrepiece to upper Trafalgar Street.