JTB Architects
Port Nelson_02new.jpg

Port Nelson Office Alterations

 

PORT NELSON OFFICE ALTERATIONS

CLIENT: PORT NELSON LTD | STRUCTURAL ENGINEERING: AMK ENGINEERS | COMPLETED: MAY 2017 |  AWARDS: 2018 NZIA local awards: interior architecture

The new Port Nelson Head office project is an adaptive reuse of a 1950’s transport warehouse in to a modern collaborative and open plan office and work environment, and breathes a new life into the old building which was a rabbit warren of poorly utilised and disused spaces. The design conserves the historic value and references the historic past of port, design features include:

  • Expressing the existing steel trusses and concrete beam and column structures

  • Glazing of the saw tooth gable walls to introduce daylight deep into the floor plan

  • Use of historic port photos as a feature of the manifestations on partition glazing

  • Opportunities to seismic strengthen the building.

  • Allows Port Nelson to foster and improve collaboration and interaction in their work environment and office culture and introduce new ways of working

The fit out is of the building is over 500m2 and is comprised of the following:

  • Open plan areas for the main staff as well as executive and administration teams

  • Board room

  • 3 x meeting rooms

  • Reception and entry

  • Kitchenette and cafeteria

  • Toilets

The interiors are designed to the Government Property Management Centre of Expertise (GPMCOE) workspace standards and features:

  • Flexible desking arrangement

  • Storage along with planters to introduce greenery into the space

  • Mobile technology with specialist wireless design and interactive smart screen technology

  • Specialist acoustic ceilings through out to maintain a quite working environment

  • -Collaborative areas

 

Download Project PDF